Selasa, 23 Februari 2010

Dia dan Sungai

Sudah berkali-kali dia melalui jalan kecil di pinggir sungai yang melingkari kampung itu, sehinggakan dia sudah lupa entah ke berapa kali. Apabila tiba di tebing sungai, dia akan berhenti, kemudian memerhati pemandangan di tepi seungai sambil mendengar derunya. Deruan air sungai itulah yang menjadi muziknya sejak dahulu. Kadang-kadang pernah dia terfikir, bagaimana hidupnya tanpa sungai itu. Barangkali dia akan panasaran.

Dia dibesarkan oleh arus dan deru sungai yang berpunca dari sempadan dua negeri. Ketika kecil, dia selalu memerhatikan hidupan yang bersahabat dengan sungai - ikan-ikan, ara, nering, buluh, kapal terbang, memerang, biawak, labi-labi, etak,dan manusia sendiri. Dari situlah dia mula-mula belajar menghargai alam. Dia juga selalu mengambil pelajaran dari pemerhatiannya itu.

Dan di sungai itu juga adalah menjadi tempat dia bermain. Ketika masih kecil dan belum bersekolah, dia bermain-main di bahagian cetek dengan mandi sambil menyimbah-nyimbah rakan-rakannya. Sesudah penat, mereka akan bermain pasir - membikin bangunan entah apa atau menimbus sebahagian tubuh. Apabila umurnya meningkat, dia mula belajar berenang. Mula-mula, dia berenang menggunakan pelampung. Sesudah ada keyakinan bahawa dia mampu berenang tanpa dibantu, dia mula berenang ke tengah sungai. Di situ ada sebuah tong dram yang diletakkan sebagai tempat bermain. Dia akan berenang ke sana dan mengambil nafas apabila dia berdiri di atas tong itu.

Pada usia kedewasaan ini, dia masih lagi menyusuri jalan di tebing sungai. Bagaimana rupanya sungainya ini? Dia perlu menyusuri sungai ini, kerana sudah lama dia tidak menyentuh airnya. Tidak jauh serumpun buluh, ada sebuat bot yang ditambat. Dia tahu, itulah bot yang digunakan oleh Tok Wan Umar untuk memukat ikan. Barangkali dia boleh meminta bantuan anak-anak lelaki tua itu untuk menyusuri sungai yang berakhir di Kuala Krai itu. Dan, dia akan rakamkan perjalanan itu sebagai catatan untuk mereka yang terkemudian.

Tiada ulasan: